woensdag 1 september 2010

Zomerverhalen (deel 2)

Terwijl ik vertederd naar dit nestje kittens kijk, bedenk ik me dat dat dit een periode is dat er héél veel kittens geboren worden die minder geluk hebben. Velen zijn ongewenst en worden letterlijk “geboren om te sterven”, ze worden levend begraven, doorgespoeld, verdronken, doodgeslagen en ga zo maar door, je kan je niet voorstellen hoe ziek een menselijke geest kan zijn. Het is onvoorstelbaar dat iemand iets dat zo klein en broos is, kwaad kan doen. Het is het begin van een leven, iets dat gekoesterd zou moeten worden.
Anderen worden buiten geboren, hebben het geluk of het ongeluk (hangt ervan af wie de ontdekker is) nooit ontdekt te worden, velen halen het niet, sterven in erbarmelijke omstandigheden. Denk maar aan die vloedregens van de laatste tijd, hoeveel pasgeboren kittens zouden er niet verdronken zijn. Of ik denk aan de kittens die geboren werden op een ommuurd autokerkhof, aanvankelijk hadden zij nog de moedermelk, maar op een bepaalde leeftijd hebben zij nood aan vast voedsel en vers drinkwater, geen van beiden was beschikbaar op deze locatie en verschillende kittens waren reeds de hongerdood gestorven voor wij hen ontdekten.
Verplichte sterilisatie, velen panikeren bij het horen van deze boodschap. Vrezen dat de katten gaan uitsterven, sommigen verwijten ons zelfs dat wij verantwoordelijk zullen zijn voor het uitsterven van het kattenras, vragen ons wat er mis is met verwilderde katten. Daar is niets mis mee, ware het niet dat er onlosmakelijk veel lijden met verbonden is. Wij steriliseren de katten niet om het de mensen aangenamer te maken (velen zien te veel katten als een overlast), maar om het lijden te beperken.
Een kattin met een miskraam, we kunnen haar niet helpen, want we kunnen haar niet vangen, ze is namelijk verwilderd, een vangkooi met eten brengt geen oplossing, ze is te verzwakt om nog zin te hebben in eten. Zij is een vreselijke dood moeten sterven, had zij op tijd gesteriliseerd geweest, dan was dit niet gebeurd. Deze verwilderde poes was de nakomelinge van een huiskat. Had het baasje zijn verantwoordelijkheid genomen en zijn kat gesteriliseerd, dan was dit niet gebeurd.
En geloof me, het uitsterven van het kattenras, daar zijn we nog héééél ver vandaan en dit zal ook nooit gebeuren, dit is dan ook niet het doel van verplichte sterilisatie, wel het enorme aantal levens die jaarlijks vroegtijdig beëindigd worden in de vele asielen door plaatsgebrek verminderen of zelfs tot nul herleiden…

1 opmerking: