donderdag 1 juli 2010

Zomerverhalen (deel 1)

De zomer, een mooie tijd? Lang niet voor iedereen! Voor talloze huisdieren betekent het begin van de zomer het einde van hun gelukzalige leventje. Mensen vertrekken op reis en vinden het de normaalste zaak van de wereld om daarvoor hun huisdier te dumpen: koffers maken, inkopen doen, gps aanschaffen, hond naar het asiel brengen… Het staat in het lijstje “things to do” als is het de normaalste zaak van de wereld. Toppunt is dat ze dan na de vakantie “gewoon” een andere hond nemen!

Asielen worden momenteel overspoeld door gedumpte honden en katten. En de cijfers liegen er niet om, het aantal gedumpte huisdieren blijft stijgen!

Ook wij worden overspoeld door meldingen van achtergelaten poezen en kittens. Alle opvangplaatsen van Kat Zoekt Thuis zijn momenteel echter volzet en we hebben geen andere keuze dan nieuwe meldingen af te wijzen, ons schuldig voelend omdat we weten dat de kansen op overleving van deze dieren hierdoor zo goed als nihil worden. Meldingen blijven aannemen is echter niet verstandig, hierdoor wordt het leven van de poezen die reeds in opvang zijn, namelijk in gevaar gebracht. Door een overvolle opvang stijgt de infectiedruk en dus de kans dat de dieren ziek worden, een probleem waar vele asielen met te kampen krijgen. Deze zijn daarom niet slecht, ze proberen zich te redden met de middelen die ze hebben. De schuld ligt echter wel bij de mensen die zonder scrupules hun huisdier dumpen, zij zijn verantwoordelijk voor het leed dat hierdoor veroorzaakt wordt.

Het wordt hoog tijd dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en werk maakt van een deftige sensibiliseringscampagne! De mensen moeten gewezen worden op hun verantwoordelijkheden wanneer zij een dier in huis nemen. Een huisdier brengt kosten met zich mee, moet gesteriliseerd worden, er moet opvang zijn tijdens de vakantie...
Want nee, beste mensen, uw huisdier dumpen voor uw jaarlijkse vakantie is zeker GEEN normale zaak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten